Tre steg til ryddig utkjøp av tidligere ektefelle eller samboer

Slutt på søt musikk? Brutt samliv forårsaker høyt stressnivå og krevende valg. Dersom du og din eks er blitt enige om hvem som skal overta boligen, trenger heldigvis ikke eiendomsoverdragelsen bli en bidragsfaktor.

Samlivsbrudd er en av de tyngste driverne for eiendomssalg, og kan lede til krevende prosesser der partene skal dele de viktigste og mest dyrebare eiendeler mellom seg på en mest mulig rettferdig måte. Her er boligen gjerne det mest dyrebare man eier. Hva er riktig tjenestevei til et ryddig oppgjør?

Megleroppgjøret i Tønsberg har lang og bred erfaring med bistand til tidligere par i slike situasjoner. – Når man står i et brudd etter lengre samliv kan sterke, uante følelser settes i sving. Det er ikke de beste forutsetningene for å gjøre viktige økonomiske beslutninger, slik deling eller utkjøp av bolig er. Vi opplever at mange verdsetter å ha en nøytral tredjepart som veileder og tilrettelegger i utkjøpsprosessen, slik at man får en bekymring mindre når det ellers er en vanskelig tid, sier Eva Lisa Torkildsen, daglig leder og partner i Megleroppgjøret AS. Det som kan oppleves som en overveldende oppgave og en kilde til konflikt, kan ryddig løses ved å følge Megleroppgjørets tre steg:

Kjøpesummen

Hva er boligen egentlig verdt? Ved samlivsbrudd starter interessekonflikten der. Parten som flytter ut ønsker høyest mulig verdi, og parten som beholder boligen og skal kjøpe ut eksen ønsker seg lavest mulig verdi. Her gir en nøytral verdivurdering gjort av en tredjepart, som en eiendomsmegler (e-takst), eller verditakst fra en takstingeniør et godt grunnlag. For å være ekstra sikker kan flere verdivurderinger innhentes, hvor man regner et gjennomsnitt.

Bankdialog om finansieringen

Med felles lån i boligen må man be banken om dialog, der målet er å avtale hvorvidt lånet skal overtas, flyttes eller innfris. Ny låneavtale, som kun gjelder parten som overtar boligen, må tegnes. Undersøk gjerne om banken kan benytte e-tinglysning, da dette forenkler prosessen i alle ledd og sikrer et enda raskere oppgjør.

Formalisering av avtalen

Ved enighet om kjøpesum og når finansiering er på plass, skal avtalen formaliseres. Dette innebærer signering av kontrakten, avtale om overtakelsesdato, tinglysning og oppgjør. Her kan det være hensiktsmessig å søke profesjonell hjelp, som kan tilrettelegge for trygt oppgjør og sikker prosess. Er det for eksempel heftelser på eiendommen som ikke skal følge den videre? Tinglyste heftelser kan for eksempel være pant eller servitutter som påvirker eiendommens verdi dersom de får følge med videre til neste eier, så her bør man være påpasselig. Uønskede heftelser bør ryddes opp i og slettes før ny tinglysning finner sted.

– Det er mange elementer ved en eiendomsoverdragelse som kan være kompliserte, og flere parter er involvert. Når vi bistår i slike saker er vi opptatt av å skape en følelse av trygghet, ved å sikre at de involvertes interesser ivaretas på en ryddig måte, forteller Torkildsen. Hun legger til at effektive verktøy som e-tinglysning og gode rutiner som Megleroppgjøret har, korter ned prosessen og ventetiden ved formaliseringen og oppgjøret.

Omkostninger – hva krever staten?

Oversikt over hva utkjøpet faktisk medfører av kostnader gjør det lettere å fatte beslutninger. Overdragelse av eiendom medfører alltid faste offentlige gebyrer, men oppgjørets sluttsum avhenger likevel av enkelte unntak som henger sammen med eierskapets og samlivets form.

  • Som grunnregel gjelder alltid tinglysingsgebyret for skjøtet på kr. 585,- (kr. 540 ved e-tinglysning).
  • Skal det tinglyses pant eller avtaler, tilkommer kr. 585,-/540,- per dokument.
  • I tillegg kommer den mye omtalte dokumentavgiften på 2,5 prosent av boligens markedsverdi (altså kjøpesummen).

Eksempel

Som eksempel vil man ved å kjøpe ut en halvpart av en eiendom med verdi på kr. 4 000 000 belastes med dokumentavgift etter følgende utregning: Boligverdi kr. 4 000 000/2 = kr. 2 000 000 x dokumentavgift 2,5% = kr. 50 000. Inkludert tinglysingsgebyr for skjøte og pant blir totalkostnaden da kr. 51 170,-.

Besparende fritak

– For dokumentavgiften finnes derimot noen få fritak som er viktige å merke seg. Overser du disse, risikerer du å betale mer enn du må, forteller Torkildsen.

  • VED SKILSMISSE
    I dokumentavgiftslovens §8 fremgår det fritak for avgiften under bestemte vilkår ved separasjon eller skilsmisse – så lenge eiendommen er ektefellenes felleseie. Er eiendommen den ene partens særeie vil ikke fritak gjelde. Samme fritak gjelder også for fritidseiendom som er i felleseie.
  • VED OPPHØR AV SAMBOERSKAP
    Fritaket gjelder også for ugifte samboere, men vilkårene er da at man må ha hatt felles folkeregistrert adresse i minst to år, eller venter, har, eller har hatt felles barn. Dette fritaket gjelder kun felles bolig, og ikke fritidseiendom. Skal du kjøpe ut felles hytte fra din eks-samboer, gjelder vanlige regler for dokumentavgift på 2,5 prosent av kjøpesummen på den andel du kjøper.
  • HVA MED BOLIG I BORETTSLAG?
    For borettslagsboliger beregnes det ikke dokumentavgift. Her vil tinglysningsgebyret, som her er på kr. 480,- (440,- ved e-tinglysning) være eneste omkostning, uavhengig av hvorvidt dere var gift eller samboere.

Hjelp til eiendomsoverdragelse ved samlivsbrudd?

– Vi tar ikke på oss hatten som parterapeuter, men å lose partene trygt frem til målet på en effektiv måte bidrar forhåpentlig til å redusere eventuelle konflikter. Det er noe våre kunder setter pris på, og som vi gjerne hjelper med, sier Eva Lisa Torkildsen. Trygg veiledning og korrekt utfylling av nødvendige dokumenter sikrer at oppgjøret ikke blir dyrere enn nødvendig. Når Megleroppgjøret bistår i slike saker, inntas de aktuelle gebyrene i kontrakten og innbetales av kjøper sammen med kjøpesummen.

Ønsker du flere gode råd? Les våre øvrige artikler her!

Relaterte artikler

Se alle artikler